vakantie Cuba

We zijn 15 dagen naar Cuba op vakantie geweest. Het was een geweldige vakantie. Veel gezien en ook veel gedaan. Hier onder een kort reisverslag met een aantal foto collage's.

dag 1 (17-07-'10): Vanaf ons hotel vlakbij Schiphol zijn we met de bus naar de vertrekhal gegaan. Daar ingecheckt en toen zijn we gaan ontbijten. Wat rond gekeken en gewinkeld. Daarna was het al bijna tijd om naar de gate te gaan. We zouden plaatsen hebben bij de nooduitgang maar kwamen in de comfort class terecht. En dat was ook geen straf. Je eigen dvd speler om films te kijken en muziek te luisteren, extra drinken en een heerlijk hapje. Zo kwamen wij de 10 uur wel door. Op Varadero aangekomen geld gewisseld en op zoek naar de bus om ons naar Havanna te brengen waar wij de eerste dagen zullen door brengen. Daar aangekomen snel naar onze kamer en uitrusten van de reis.
dag 2 (18-07-'10) : Na het ontbijt op de 20ste verdieping met een geweldig uitzicht was het tijd om onze gids op te zoeken die ons mee zou nemen met een stadstour door Havanna. Na een half uur wachten en zoeken naar de gids was ze er eindelijk. Er zaten alleen maar spaanstalige mensen in de bus en nog een Nederlands gezin en wij. Dus de rondleiding en stadstour was in het Spaans en Engels. Een klein stukje gezien van de stad en daarna naar een sigarenfabriek. Maar die was helaas dicht zodat we alleen rond konden kijken in de winkel. Daarna nog een wandeling gemaakt door het oudste deel van de stad. Toen we terug kwamen in het hotel hebben we wat gegeten en zijn we gaan zwemmen.

dag 3 (19-07-'10) : Het was alweer tijd om Havanna te verlaten. We zijn naar het vliegveld gereden en moesten daar erg lang wachten om in te checken. Toen we dat eindelijk hadden gedaan konden we door de douane. Ons vliegtuig stond al klaar voor vertrek, maar omdat de president van Cuba moest opstijgen met zijn prive jet hadden we 1 1/2 uur vertraging. Eindelijk gingen we dus het vliegtuig in en konden we opstijgen. Wat een kabaal maakte dat vliegtuig. Het uitzicht over de koraalriffen bij Cayo Coco (het eiland waar we naar toe gingen) was geweldig. Daar aangekomen gingen we met de bus naar ons resort toe waar we 4 dagen zouden verblijven. Bij aankomst meteen een bandje om voor het all inclusive systeem en konden we naar onze kamer toe. Het was een stukje lopen naar onze kamer. Onze koffers neer gezet en maar eens op onderzoek uitgegaan in het resort.
dag 4 ( 20-07-'10): We zouden om half 9 worden opgehaald dus vroeg uit bed. Om kwart over 9 was er nog niemand geweest om ons op te halen, dus maar eens laten bellen waar ze bleven. Toen bleek dat de tijd die we door hadden gekregen niet goed was. Het moest 10 uur zijn. Om iets over 10 kwam de bus dan eindelijk. Onderweg moesten we nog wat mensen op pikken en toen reden we naar een boot verhuur bedrijf. Daar kregen we snorkels en flippers en reddingsvesten en werd de werking van de boot uitgelegd. We moesten met 2 personen in een speedboot en dan achter elkaar aan varen. Omdat het over open zee was en de boten voor ons natuurlijk veel golven maakten. Af en toe stuiterden we over het water heen. Na een stuk gevaren te hebben kwamen we aan bij een stijger. Daar kregen we een duikbril en konden we in een lagune gaan snorkelen. Op de stijger liepen ook boomratten rond. Het leken wel op een soort bevers.Na een poos gesnorkeld te hebben kregen we wat te drinken van hun en was het tijd om weer achter elkaar aan terug te varen. Na aankomst in het hotel nog even wezen zwemmen.(hier hebben we helaas nog geen foto's van, die staan nog op onze onderwatercamera en dat rolletje moet nog ontwikkeld worden.)'s avonds nog even een rondje gelopen over het resort. Je zag overal land krabbetjes rond lopen.
dag 5 en dag 6 ( 21-07-'10 & 22-07-'10): hebben we alleen maar geluierd aan het zwembad. Dus ook hier zijn niet zo veel foto's van. Wel hebben we 's avonds gegeten bij het Cubaans restaurant op het resort. Het was een soort houten huisje waar we hebben gegeten. De keuken was deels buiten. Als voorgerecht soep of een salade, het hoofdgerecht was rundvlees en rijst met bonen, nagerecht was ijs of gebakken brood.Dag 7 23-07-'10): Het was alweer tijd om Cayo Coco te verlaten. Dit keer geen vertraging gehad en kwamen we op tijd weer in Havanna aan. We werden daar op het vliegtuig opgehaald. Helaas wilde onze reisleidster niks anders praten dan Spaans. We kregen nog een rondrit door de stad en ondertussen vertelde ze van alles, maar ja helaas alleen in het Spaans. Daar gingen we weer naar het hotel waar we de eerste dagen ook hebben gezeten. 's Avonds wat gegeten en op tijd gaan slapen. De volgende dag zouden we al weer vroeg worden opgehaald.


dag 8 ( 24-07-'10): Om 10 uur werden we opgehaald met een minibusje om naar Varadero te worden gebracht. Daar ingecheckt en lekker naar het zwembad gegaan. En daar hebben we de rest van de dag door gebracht. En hebben we twee Cubaanse familie's ontmoet.


dag 9 en dag 10 en dag 11( 25-07-'10 & 26-07-'10 & 27-07-'10)): Ook deze dagen hebben we lekker aan het zwembad door gebracht. Lekker gezwommen en gelachen met onze Cubaanse vrienden. Ook al spreekt er maar een van hun gebrekkig Engels en praten we met handen en voeten. Plezier hebben we genoeg onderling. Dag 10 hebben we nog een stukje gelopen naar het museum en zijn we via het strand weer terug gelopen.


cuba dag 11


dag 12 ( 28-07-'10) : was het tijd voor een excursie. Om iets voor 7 werden we al opgehaald. Eerst een stuk gereden met de bus en toen was het tijd voor ontbijt met tosti's. Daarna weer verder gereden en zijn we een zandpad ingegaan. De wilde varkens liepen er over de weg en we dachten echt waar komen we nu weer uit. We kwamen bij een rivier aan en daar zijn we in een boot gestapt en zijn we een stuk gaan varen. Wel genoeg vogels gezien maar geen vissen. Die hadden een vrije dag volgens onze Duitse gids. Daarna de boot weer uit en via het zelfde zandpad weer terug. Weer een stuk gereden nu naar de varkensbaai. Daar hebben we in de Caribische zee gesnorkeld. Na de lunch zijn we naar een krokodillen boerderij gereden en zijn daar weer in een boot gestapt om naar een indianenstam te varen. Het was een nagebouwd indianendorp. Daar hebben we wat te drinken gekocht. Het was geperst suikerrietsap en gemalen kokos met citroensap. Dat dronken we uit een kokosnoot. Helaas begon het even erg hard te regenen en moesten we even wachten tot we terug konden varen. Maar met een minuut of tien was de bui al weer over. En zijn we weer verder gevaren. Bij aankomst bij de krokodillenboerderij zijn we het park zelf ingegaan. Daar hadden ze ook boomratten en een soort hertjes. Daarna iets verder het park in en zagen we kleine baby krokodillen. Daarna naar de grotere van ongeveer 2 jaar oud. Die kon je ook in je nek leggen maar dat hebben wij niet gedaan. Verder gelopen naar de volwassen krokodillen. Wat een grote zeg. Ze kregen net eten toen we daar waren en je hoorde alleen het breken van de botten die ze kregen. Wat een lawaai zeg. Daarna was het alweer tijd om verder te gaan, zijn onderweg naar ons hotel nog bij een hotel aangeweest om daar in de tuin te gaan kijken en wat uitleg te krijgen over de vele planten en bomen die Cuba rijk is. Ook kregen we daar weer wat te drinken. We hebben zelf suikerrietsap geperst en dat werd gemengd met citroensap en dat kregen we te drinken. Toen was het weer tijd om naar het hotel terug te gaan. Daar aangekomen nog even het zwembad ingedoken waar de Cubaanse meisjes al zaten te wachten om nog even met een bal te spelen.

dag 13 (29-07-'10) : Weer de hele dag in het zwembad gelegen met onze Cubaanse vrienden. na het eten met de meiden naar de auto's van hun ouders wezen kijken en er foto's van gemaakt. Later met hun naar de show geweest bij het hotel. Daar werden 3 paren het podium opgehaald om een danswedstrijd te doen. Een van onze Cubaanse vrienden zou wel even voordoen met zijn nichtje hoe je Cubaans moest dansen. De moeder van het meisje ( Catherine) moest daar zo om lachen dat ze het bijna in haar broek deed van het lachen. Het was ook zo'n mooi gezicht. Wat hebben wij gelachen. Ze konden erg goed dansen en deden iedereen nog wat voor.

dag 14 ( 30-07-'10) : Vandaag was eindelijk de dag aangekomen dat we met dolfijnen mochten gaan zwemmen. Om kwart voor 10 werden we opgehaald en reden we naar het dolfinarium. Daar kregen we eerst een show te zien en daarna moesten we ons omkleden en een reddingsvest aantrekken en moesten we een stijger over lopen en aan het eind gaan zitten. We deden de voeten in het water en de dolfijnen kwamen er meteen aan zwemmen. Daarna moesten we het water in en kregen we een kus van een dolfijn. Daarna moesten we met zijn 2-en naast elkaar gaan liggen en sprongen de dolfijnen over je heen. Daarna gingen ze naast je zwemmen en moest je de vin pakken en trokken ze je mee terug naar de kant. Je kon ook op de buik in het water gaan liggen met je benen gestrekt en dan duwden twee dolfijnen je voort en stond je op een gegeven moment bovenop de neuzen van de dolfijnen die die lanceerde je weer in het water en brachten je terug naar de kant toe. Marco heeft dat wel gedaan, ik niet. Ik heb me voort laten trekken door 2 dolfijnen. Daarna nog op de foto met zijn 2en en dan kwamen de dolfijnen naast je liggen op de rug. En toen was het helaas weer voorbij. Maar wat een geweldige ervaring was het. Om nooit meer te vergeten. Omgekleed en naar de foto's gekeken die ze van ons hebben gemaakt en drie foto's gekocht. Toen stond de bus alweer klaar om ons naar het hotel te brengen.En daar natuurlijk weer het zwembad in en 's avonds onze koffer weer ingepakt want de volgende dag zouden we helaas al weer naar huis gaan.
dag 15 en dag 16 ( 31-07-'10 & 01-08-'10) : Helaas was het alweer tijd om te gaan. Om 4 uur werden we opgehaald. natuurlijk eerst even afscheid genomen van onze Cubaanse vrienden nadat we eerst adressen hadden uitgewisseld en we nog wat spulletjes aan hun hadden gegeven. Er werd ons op het hard gedrukt om toch echt niet hun adres te verliezen. Maar dat zouden we zeker niet doen. Daarna naar het vliegveld en ingecheckt en plaatsen gekregen in de comfort class. Helaas niet bij elkaar maar het was toch inmiddels laat en we zouden 's nachts terug vliegen dus zouden we toch een poging gaan doen om te slapen. De volgende dag kwamen we aan op Schiphol. 20 minuten vroeger dan verwacht. Toen we de slurf uit gingen stond er al een drugshond alles te onderzoeken. Daarna 2 keer door de paspoorcontrole en konden we met een kleine omweg naar de bagage band. Het duurde erg lang voordat we de koffers kregen. Daarna konden we weer door de controle. Nu werden de koffers gecontroleerd. Dat ging gelukkig best wel snel. Met de bus naar het hotel en onze auto weer opgehaald en naar huis gereden.
Hoop dat jullie genoten hebben van ons vakantie verslag, wij hebben in ieder geval een geweldige vakantie gehad. We hebben nog steeds contact met onze vrienden uit Cuba. Ook al is het wel eens moeilijk om elkaar te begrijpen.

Geen opmerkingen: